Piikkipaikkaa puolustettiin onnistuneesti – Tassuille tärkeät taisteluvoitot

raportti_30_10_final
Hieman meinasi raportin kirjoittaminen unohtua kaiken tämän alkukauden menestyshuuman keskellä, mutta ainakin päivän ajoittain melko kuumiksikin äityneitä tapahtumia on ehditty sulatella jo jokunen tovi.

Vajaa parisen viikkoa sitten Tassut suuntasivat siis jälleen kohti Kempeleen salibandypyhättöä, kun vuorossa oli kuluneen sarjakauden turnauksista toinen. Fysiikka- ja mentaalivalmentaja Miika Juutisella töitä oli riittänyt kerrakseen ennen viikonlopun koitosta, sillä vastassa olivat ennakkoon lohkon pahimpina haastajina pidetyt OPUS ja SB Hurricane. Otteluihin pystyttiin lähtemään silti varmoin mielin, sillä joukkue oli onnistunut pitämään edellisenä päivänä jo kauden kolmannet(!) reeninsä.

Pieniltä takaiskuilta ei vältytty kuitenkaan tälläkään kertaa, kun totutun tasaiseen tahtiin maaleja mättävä Samuli Halonen joutui jättäytymään pois päivän kokoonpanosta juuri turnauksen alla, vedoten yllättäen ilmenneisiin selkävaivoihinsa. Fysiikka- ja mentaalivalmentaja Miika Juutinen ei ollut tapahtuneesta moksiskaan.

”Samuli ei ole koskaan ollut merkittävässä roolissa joukkueessamme, eikä tule sitä myöskään koskaan olemaan niin kauan kuin minä seuran toiminnassa mukana olen. Hyvä vain, että kaveri ymmärtää jo itsekin pysyä kiltisti katsomon puolella tärkeinä hetkinä” Juutinen kommentoi yllättävää kokoonpanomuutosta totutun diplomaattiseen tapaansa. Haastattelu jouduttiin hoitamaan jälleen puhelimen välityksellä, sillä hallilla tuli tälläkin kertaa olla pitkiä yöuniaan kovasti arvostavalle fysiikka- ja mentaalivalmentajalle rahdun verran liian aikaisin.

Päivän ensimmäisessä ottelussa vastaan asettui viime kaudella loppukeväästä roimasti peliään parantanut OPUS. Jos aiemmissa kohtaamisissa joukkue tuli aika ajoittain päälle jopa yltiöpäisen rohkeasti, oli opuslaisten tämänkertainen pelitapa kuin entisen peilikuva. Joukkue pelasi hyvin viisaasti omilla vahvuuksillaan, luottaen hyvin matalaan ja maltilliseen karvaukseen sekä alapään tiiviiseen joukkuepeliin. Kyseinen pelitapa oli tuottaa iiläisille ajoittain hyvinkin kovaa päänvaivaa, mutta lopulta vastahyökkäyksistä saatiin puserrettua sisään tarvittavat kolme maalia, kapteeni Kuokkasen aloittaessa maalinteon jo ottelun ensimmäisellä minuutilla.

Puolustuspäässä vastustaja saatiin lähes poikkeuksetta ajettua ulos tärkeimmiltä maalintekosektoreilta, ja jos joskus saattoikin joku veto eksyä jopa maalille asti, oli veräjänvahtina jälleen kerran vuorenvarmasti operoinut Janne ”Kokki” Keltamäki valmiina, napaten varsinkin ottelun loppupuolella muutamia äärimmäisen tärkeitä torjuntoja.

Kolmannen erän loppupuolella vastustaja päästettiin vielä maalin päähän puolustuksen nukahdettua hetkeksi maalinsuulla, mutta viimeisten minuuttien uhrautuvan peittopelin johdosta summerin soidessa voitiin viimein huokaista helpotuksesta, ottelun päättyessä täpärästi 3-2 iiläisille.

Päivän toisesta kohtaamisesta ei sitten tunnekuohuja puuttunutkaan, eikä vähiten päivän tuomarilinjan vuoksi. Vastustaja tuli päälle odotetun kovaa heti ottelun alusta alkaen, joka kovasta valmistautumisesta huolimatta pääsi ehkä silti yllättämään tällä kaudella suhteellisen matalatempoiseen peliin tottuneet Tassut, Hurricanen siirtyessä ensimmäisen kerran johtoon jo ottelun kolmannella minuutilla melko helpohkolla maalin livahdettua verkon perukoille asti.

Iiläiset syttyivät kuitenkiin peliin takaisin mukaan viimeistään kuuden peliminuutin jälkeen fanisuosikki Niko Pinolan kirmattua kuin puskista täyteen läpiajoon, harhautettua vastustajan maalivahdin vastustamattomasti kentänpintaan ja siirrettyä pallon varmasti tyhjänä ammottavaan maaliin.

Vastustaja kuittasi kuitenkin tasoitusmaalin melkein saman tien, ja jälleen iiläiset löysivät itsensä takaa-ajoasemasta. Tämän jälkeen ottelu kerkesi käydä muutaman minuutin ajan melko kuumana, kunnes tuomarikaksikko päätti passittaa totutun lujaa pelanneen Susikäsikapteenin jäähyaitioon vaarallisestä pelistä laidan tuntumassa. Liikaa emme ala enää jälkikäteen päivän tuomarilinjaa spekuloimaan, mutta jos jopa allekirjoittanut ajautui ottamaan ensimmäisen jäähynsä protestoinnista yli viisitoistavuotisella joukkuepeliurallaan, saattoi ehkä linjassa jotain protestoinnin aihetta ollakin.

Joka tapauksessa vastustaja sai tilanteesta lopulta ottelun käännekohdaksi muodostuneen 5vs3-ylivoiman, jonka aikana varsinkin aina yhtä sähisevä Elias Karhumaa kunnostautui puolustustehtävissään sen verran mallikkaasti, ettei vastustaja saanut luoduksi yhtäkään kunnollista maalipaikkaa koko ylivoiman aikana.

Tämän jälkeen peliin ehdittiin jo päästä hieman paremmin kiinni, kunnes kapteeni Kuokkasta odotti jälleen jäähyaitio. Tällä kertaa Hurricane käytti mahdollisuutensa hyväksi, ja ottelu jo 3-1 vastapuolelle. Tästä sisuuntuneena Tassut kävivät kuitenkin päälle entistäkin kovempaa, ja lopulta tehty työ tuotti tulosta, hetkittäisesti takaisin hyökkääjäksi siirtyneen Jaakko Jaaran katkaistessa vastustajan avaussyötön tämän maalin edessä ja siirrettyä pallon varmasti vasemmasta alakulmasta sisään.

Vain minuutin pelin jälkeen soivat maalikellot jälleen, kun tutkapari Kuokkanen-Rajanti pääsi tekemään jälleen tuhojaan vastahyökkäyksestä. Yhtäkkiä peli olikin jälleen avoinna kummallekin, erätauolle siirryttäessä jännittävissä tasalukemissa.

Kolmanteen erään lisäjännitystä toi myös tasoitusmaalin tehneen Rajannin loukkaantuminen erän avausminuuteilla. Pelaavan kokoonpanon kutistuttua vain kahdeksaan mieheen oli vuorossa nopea aikalisä, jonka aikana tasaketjuja arvostava joukkue päätti hyvin ominaiseen tapaansa jatkaa ottelun loppuun asti kahdella puolustajalla, täksi kaudeksi tassunutun ylleen vetäneen Tomi Tuuliaisen siirtyessä hyökkäystehtäviin.

Paikka oli siis enemmän kuin tiukka, mutta alkukauden mustaksi hevoseksi muodostunut, Alarannan Felipe Massanakin tunnettu Kalle ”Kalu” Kiviniemi ei tästä vähää välittänyt, vaan vei joukkueensa 4-3 johtoon väkisin sisään väännettyyn vanhanaikaiseen päättyneellä laitajuoksullaan.

Tämän jälkeen Tassut vetäytyivät puolustusasemiinsa, ja pysyivät siellä melkolailla koko maalia seuranneen kymmenminuuttisen. Vastustajan kovasta yrityksestä huolimatta verkko saatiin kuitenkin pidettyä puhtaana loppuun asti, ja Susikädet jatkavat yksin lohkokärjessä täydellä neljällä voitollaan.